Air Asia Safety Announcement: Is this real?

Office-mate aku rekemen video nie, mmg bapak kelakar giler. Aku pon penah keje airline dulu. Kalo cam nie la, mmg sah2 kena buang kerja... believe it or not... check this out!



Soundcloud: Crush On You

Alhamdulillah, selepas dugaan wallet aku hilang. Jiwa kental gak nak siapkan home recording+live mixing lagu Crush On You.

 So this was the timeline progress;
 2010 - Recorded LIVE at Audiomass Studio - guitar, bass, keyboard and drums - no vocal
 2011 - planning tapi takde masa... busy, busy, busy
 2nd to 6th April 2012 - planning again, this time works! idea mencurah2 masuk. re-arrange balik live tracks, then experimental with other instrument sounds  
7th to 11th April 2012 - started with Strings, then with fx on intro. Vocal dan guitar rekod dalam 1 satu hari je. Then the hardest part was mixing. Lebih kurang tujuh cubaan, finally dapat gak satu mixed yg clean with stereo blast yg memuaskan.. level audio lebih improved, left dan right panning lebih eksperimentasi (bab nie lah paling aku lemah, nak decide sound ape belah kiri, sound ape belah kanan).  


Output Conclusion Overall, kali nie puas hati gak. Testimoni terbaek aku; bila pasang mixing aku kat radio kereta, kat sini mmg confirm dgr apa salah, apa yg tak kena. So bila test td, hmm... not bad. At level 15 volume boleh dgr clear, which previous mix Let It Be ala samba tue kena up to level 22 volume baru leh layan. Paling magik part vokal, coz aku pakai mic beli kat Tesco je. But clarity dia...quite ok...thanks to "technology"..hahaha. Even sound "berkecamuk" bagi telinga komersial but who cares dude? Nie kira "art" aku... mmg style aku suka layer byk2... kind-off Oasis.. but my style ok. This song quite "sentimental" bagi aku, coz 1st song aku composed untuk Mustard, then lagu nie penah perform ROTTW Soundstage, tak lupa gak comeback gig Mustard pada tahun 2008 pon perform lagu nie. So the progress from 1998 till now... whoaa...quite a record tue. Till then,...be here now.

Updated 21/4/2012
Last week, aku hang out with P-Sunk, dan dia meluahkan kritikan terhadap mixing aku.

Antaranya:

1) Terlalu banyak sound - caca merba
2) Guitar terlalu kuat
3) Drum ke belakang

Bagi aku, faktor mixing pakai headphone memang punca utama. Tapi tak semua kritikan P-Sunk aku telan bulat. Anyway, feedback dia adalah penting bagi pembelajaran aku. The bond and chemistry antara aku dan P-Sunk sahih utuh...kitaorg since 1998 dah masak perangai masing2 dalam studio, luar studio dan sebagai sahabat. Dialah manusia pertama faham karya aku...dan seorang drummer yang padu.-end-

I Created This...

There was an error in this gadget

The Greatest View

About aMMan

Simplify Everything

eyedealworks

aMMan @Facebook



aMMan @Twitter

My Band